חסידי אומות העולם

במהלך מעשי הזוועה של השואה, אלפי לא-יהודים, תוך חירוף נפש אדיר ודאגה לזולת, הצילו את חייהם של אין-ספור יהודים שאלמלא מאמציהם, היו נרדפים ונרצחים בידי הנאצים ובעלי-בריתם. מעטים מודעים לכך שמתוך הגיבורים הללו, הקרויים בפינו “חסידי אומות העולם”, כ- 130 בחרו לתת ביטוי מוחשי לקשר שלהם לעם ישראל ועברו לגור בארץ בסיום מלחמת העולם השנייה.

כיום נשאר בישראל מספר מצומצם של חסידי אומות העולם ואלמנים ואלמנות. היות וקבוצה קטנה זו הולכת ומזדקנת, היא זקוקה לתמיכה ולטיפול אישי- נפשי, סוציאלי ופיזי.

מאז היווסדות עמותת עצו”מ בשנת 2002, אז עמד מספר חסידי אומות העולם בישראל על 65,התפתח קשר קרוב, אישי, ומתמשך בין העמותה ובין כל אחד מהגיבורים הללו ובני זוגם. העמותה עוקבת אחר הצרכים המשתנים שלהם ופועלת על מנת לאפשר לאותם הגיבורים לחיות את חייהם בכבוד. חשיבות הפעילות מתחדדת לאור העובדה שרבים מתוכם הגיעו ארצה ללא מסגרת משפחתית או רשת תמיכה כלשהיא.

עצו”מ מספקת לחסידי אומות העולם את הצרכים הבסיסיים שאינם נכללים במענקי הביטוח הלאומי, כגון מטפלים מקצועיים, טיפולים גריאטריים, טיפולי שיניים ועיניים, טיפול בבעיות שמיעה, אספקת מכשור רפואי, ארגון ביקורי בית של “נכדים מאמצים”, משלוח פרחים וכרטיסי ברכה לפני חגים, ימי הולדת ואירועים מיוחדים. עמותת עצו”מ מעבירה להם מסר חשוב: אנחנו לא נשכח אתכם ואת מעשי הגבורה וחירוף הנפש שלכם למען עמנו.

 כמו כן, עצו”מ מכירה בחשיבות החינוך והפצתו ופועלת לחשיפת סיפורי הגבורה בקרב הציבור. יחד עם פעילות חינוכית העוסקת בלימוד הגבורה ועוצמתם של חסידי אומות העולם, עצו”מ גם מתמקדת בסיפור חייהם במהלך השואה ולאחר הגעתם לארץ בישראל. בבסיס העבודה השוטפת לתיעוד מעשיהם, בנתה עצו”מ אוסף של קטעים מוסרטים של ראיונות שנערכו עם חסידי אומות העולם, כך שסיפוריהם של האמיצים והמעטים יוכלו להשפיע על יהודים ועל לא-יהודים לדורות.

מבט שני – חסידת אומות עולם